Ilmalämpöpumpun asennus
Suunnitteletko Ilmalämpöpumpun hankintaa?
Teen mielelläni ilmaisen kartoituskäynnin, jossa katsotaan ilmalämpöpumpun sisä- ja ulkoyksiköille sopiva paikka. Tämän jälkeen katsomme yhdessä asennuksen liittyvät asiat: miten, mistä ja minne asennus tapahtuu. Jokainen kohde on aina erilainen ja näin varmistetaan juuri sinulle räätälöity asennuskokonaisuus. Tehotikka tekee ilmalämpöpumppuasennukset aina “avaimet käteen” -periaatteella, eli kun pumppu on saatu paikoilleen ja toimimaan, käymme yhdessä sen toiminnot ja kotihuolto-ohjeet läpi. Eikä hätää, jos joku asia unohtuu mielestä, voit aina olla yhteydessä!
Asiat mitä huomioida ilmalämpöpumppua hankittaessa.
1. Melu. Ilmalämpöpumput eivät ole perusominaisuuksiltaan kovin äänekkäitä, mutta vaimean kohinan kuuleminen on toki yksilöllistä. Sisäyksikön puhallinnopeus vaikuttaa äänen syntymiseen. Jos olet kovin herkkä äänille, tämä kannattaa huomioida pumpun paikkaa suunnitellessa.
2. Ilmavirtauksen ohjaus. Talviaikaan pumpulla lämmitettäessä ilmaa pitäisi pystyä ohjaamaan huonetilassa alaspäin, kohti lattianrajaa. Vastaavasti lämpöisemmillä keleillä, kesäaikaan helteellä, jäähdytystoiminnolla viileä ilmaa olisi suositus ohjata ylöspäin, kohti katonrajaa. Tällä voidaan välttää vedon tunteen syntyminen.
3. Ihmisten tunnistaminen. Osan pumpuista voi kaukosäätimellä ohjata tunnistamaan tilasta ihmiset sekä liikkuvat ihmiset. Ilmalämpöpumpun automatiikka pystyy ohjaamaan ilmavirran pois ihmisistä ja myös kytkemään itsensä energiansäästötilaan silloin, kun tilassa ei oleskella.
4. Takkatoiminto. Suomalaisista taloista löytyy usein myös tulisija. Ilmalämpöpumpun takkatoiminto tarkoittaa sitä, että kun pumppu havaitsee tilassa lisälämmönlähteen, ja vaadittu huonelämpötila on saavutettu, se sammuttaa ulkoyksikön ja jatkaa pelkällä puhallustoiminnolla eli kierrättää esimerkiksi takan luomaa lämmintä ilmaa. Kun lämpötila huoneessa laskee, niin pumppu lähtee jälleen lämmitystoiminnolle.
5. Etäohjaus. Useiden pumppujen kaukosäätimen saat nykyään kätevästi kännykkään aplikaation kautta, ja voit hallinnoida pumppua etänä.
6. Muotoilu ja koko: Ilmalämpöpumppu voidaan naamioida sisustukseen sopivammaksi erilaisilla sisäyksikön malleilla. Esimerkiksi Daikinilta löytyy joitakin malleja valkoisena ja mustana. Sisäyksikön koko voi myös olla vaikuttava tekijä asennuspaikkaa valittaessa.
Hyödynnä kotitalousvähennys
Ilmalämpöpumpun asennus on kotilatalousvähennyskelpoinen kulu.
Uuden ilmalämpöpumpun asennustyön osuudesta vähennystä voi saada jopa 40%. Sama pätee ilmalämpöpumpun huoltoon.
Kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa henkilöltä. Omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä. Kotitalousvähennyksistä lisätietoa antaa Verohallinto.
Vanhan ilmalämpöpumpun uusiminen
Asentamisessa on huomioitava uuden sisä- ja ulkoyksikön fyysinen koko, sekä laitevalmistajan minimi asennusmitat ja -etäisyydet. Sisäyksikkö voidaan mahdollisuuksien mukaan myös asentaa toiseen paikkaan hyödyntäen vanhaa läpimenoa. Nämä asiat suunnitellaan kartoituskäynnin yhteydessä.
Mahdolliset sähkötyöt ilmalämpöpumpulle suunnitellaan samalla.
Ilmalämpöpumpun perusasennus sisältää:
- Sisäyksikön asennus maksimissaan 2,5 metrin korkeuteen
- Ulkoyksikön asennus seinä- tai maatelineelle, sisältäen vaimenninkumit tai jousisarjan
- Eristetyt kylmäaineputket asennettuna ulko-ja sisäyksikön välille, etäisyys maksimissaan 4metriä, kondenssivesiputken kanssa samaan koteloon
- Asennuksen vaatimat poraukset
- Sähkötyöt (Huom! Talon sähkökaapin sijainti pumppuun nähden voi vaikuttaa asennuksen hintaan)
- Laitteiston testaus, järjestelmän tyhjiöinti
- Asennuspöytäkirja ja laiteopastus
- Asennukseen ei sisälly kodin huonekalujen siirto tai suojaaminen asennustöiden ajaksi eikä rakennustelinetyöt.