Ilmalämpöpumppujen asennukset ja huolto

Suunnitteletko Ilmalämpöpumpun hankintaa?

Teen mielelläni ilmaisen kartoituskäynnin, jossa katsotaan ilmalämpöpumpun sisä- ja ulkoyksiköille sopiva paikka. Tämän jälkeen katsomme yhdessä asennuksen liittyvät asiat: miten, mistä ja minne asennus tapahtuu. Jokainen kohde on aina erilainen ja näin varmistetaan juuri sinulle räätälöity asennuskokonaisuus. Tehotikka tekee ilmalämpöpumppuasennukset aina “avaimet käteen” -periaatteella, eli kun pumppu on saatu paikoilleen ja toimimaan, käymme yhdessä sen toiminnot ja kotihuolto-ohjeet läpi. Eikä hätää, jos joku asia unohtuu mielestä, voit aina olla yhteydessä!

Asiat mitä huomioida ilmalämpöpumppua hankittaessa.

1. Melu. Ilmalämpöpumput eivät ole perusominaisuuksiltaan kovin äänekkäitä, mutta vaimean kohinan kuuleminen on toki yksilöllistä. Sisäyksikön puhallinnopeus vaikuttaa äänen syntymiseen. Jos olet kovin herkkä äänille, tämä kannattaa huomioida pumpun paikkaa suunnitellessa.

2. Ilmavirtauksen ohjaus. Talviaikaan pumpulla lämmitettäessä ilmaa pitäisi pystyä ohjaamaan huonetilassa alaspäin, kohti lattianrajaa. Vastaavasti lämpöisemmillä keleillä, kesäaikaan helteellä, jäähdytystoiminnolla viileä ilmaa olisi suositus ohjata ylöspäin, kohti katonrajaa. Tällä voidaan välttää vedon tunteen syntyminen.

3. Ihmisten tunnistaminen. Osan pumpuista voi kaukosäätimellä ohjata tunnistamaan tilasta ihmiset sekä liikkuvat ihmiset. Ilmalämpöpumpun automatiikka pystyy ohjaamaan ilmavirran pois ihmisistä ja myös kytkemään itsensä energiansäästötilaan silloin, kun tilassa ei oleskella.

4. Takkatoiminto. Suomalaisista taloista löytyy usein myös tulisija. Ilmalämpöpumpun takkatoiminto tarkoittaa sitä, että kun pumppu havaitsee tilassa lisälämmönlähteen, ja vaadittu huonelämpötila on saavutettu, se sammuttaa ulkoyksikön ja jatkaa pelkällä puhallustoiminnolla eli kierrättää esimerkiksi takan luomaa lämmintä ilmaa. Kun lämpötila huoneessa laskee, niin pumppu lähtee jälleen lämmitystoiminnolle.

5. Etäohjaus. Useiden pumppujen kaukosäätimen saat nykyään kätevästi kännykkään aplikaation kautta, ja voit hallinnoida pumppua etänä.

6. Muotoilu ja koko: Ilmalämpöpumppu voidaan naamioida sisustukseen sopivammaksi erilaisilla sisäyksikön malleilla. Esimerkiksi Daikinilta löytyy joitakin malleja valkoisena ja mustana. Sisäyksikön koko voi myös olla vaikuttava tekijä asennuspaikkaa valittaessa.

Hyödynnä kotitalousvähennys

Ilmalämpöpumpun asennus on kotilatalousvähennyskelpoinen kulu.

Uuden ilmalämpöpumpun asennustyön osuudesta vähennystä voi saada jopa 40%. Sama pätee ilmalämpöpumpun huoltoon.

Kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa henkilöltä. Omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä. Kotitalousvähennyksistä lisätietoa antaa Verohallinto.

Vanhan ilmalämpöpumpun uusiminen

Asentamisessa on huomioitava uuden sisä- ja ulkoyksikön fyysinen koko, sekä laitevalmistajan minimi asennusmitat ja -etäisyydet. Sisäyksikkö voidaan mahdollisuuksien mukaan myös asentaa toiseen paikkaan hyödyntäen vanhaa läpimenoa. Nämä asiat suunnitellaan kartoituskäynnin yhteydessä.

Mahdolliset sähkötyöt ilmalämpöpumpulle suunnitellaan samalla.

Ilmalämpöpumpun perusasennus sisältää:

Sisäyksikön asennus maksimissaan 2,5 metrin korkeuteen

Ulkoyksikön asennus seinä- tai maatelineelle, sisältäen vaimenninkumit tai jousisarjan

Eristetyt kylmäaineputket asennettuna ulko-ja sisäyksikön välille, etäisyys maksimissaan 4metriä, kondenssivesiputken kanssa samaan koteloon

Asennuksen vaatimat poraukset

Sähkötyöt (Huom! Talon sähkökaapin sijainti pumppuun nähden voi vaikuttaa asennuksen hintaan)

Laitteiston testaus, järjestelmän tyhjiöinti

Asennuspöytäkirja ja laiteopastus

Asennukseen ei sisälly kodin huonekalujen siirto tai suojaaminen asennustöiden ajaksi eikä rakennustelinetyöt.

PIDÄ ILMALÄMPÖPUMPUSTASI HUOLTA

Lisäät ilmalämpöpumppusi käyttöikää ja tehoa puhdistamalla sitä säännöllisesti:

Sisäyksikön suodattimet on hyvä imuroida noin 2-4 viikon välein. Muista puhdistaa suodattimet kummaltakin puolelta!

Keväisin ennen aktiivisen jäähdytyskauden aloitusta poista suodatin väliakaisesti, kaada sisäyksikön kennoa vasten varovasti noin 1L vettä. Seuraa, että kaadettu vesi valuu ulkoyksikön kondensiovesiputkesta ulos. Kondensiovesiputki voi siis olla ohjattuna myös esimerkiksi sadevesiviemäriin, eli tarkista sen paikka.Tämä toimenpide varmistaa sen, että poistoputkessa ei ole tukoksia tai kertynyttä likaa, joka estäisi veden liikkumisen putkessa, ja olisi tukkeutuessaan mahdollinen vesivahingon aiheuttaja sisätiloissa.

Karkeasuodattimet ja ionisaattorin voit tarvittaessa puhdistaa kevyesti myös pesemällä, tähän käy pelkkä vesi tai mieto pesuaineliuos.

Ulkoyksikön kennostoon saattaa ajan myötä tarttua ulkoa erilaista tuulen mukana kulkeutuvaa roskaa, kuten siitepölyä, ruohoa tai kuivuneita lehtiä. Ulkoyksikön kennonpuhdistuksen voit tehdä aina tarpeen mukaan, noin parin vuoden välein. Jos roskaa ja pölyä on näkyvissä, voit harjata ulkoyksikön kennoston kevyesti esimerkiksi autoharjalla, jonka jälkeen huuhtele se varovaisesti vedellä. Huuhtelu on helppo tehdä kastelukannulla tai varovasti vesiletkulla pienellä paineella, jotta lamellit eivät vioitu.

Ilmalämpöpumpun puhdistushuolto

Ilmalämpöpumpun energiatehokkaan toiminnan varmistamiseksi sisäyksikön suodattimia tulee säännöllisesti puhdistaa, samoin ulkoyksikön kennon puhdistus irtoroskista kevyesti harjaamalla. Ajan saatossa sisäyksikön kenno ja puhallinrumpu keräävät pölyä ja likaa. Sisäyksikön puhtauden voit helposti todeta sammuttamalla pumpun ja ilmaohjainta raottamalla pääset näkemään puhallinrummun puhtauden. Myös tunkkainen haju pumpun käynnistyessä on merkki likaisuudesta. Tällöin perusteellisempi puhdistushuolto on paikallaan. Puhdistushuollossa sisäyksikon kuoret puretaan, kennosto puhdistetaan ja desinfioidaan. Ulkoyksikkö puhdistetaan ja käyntipaineet mitataan.

Soita ja kysy lisää

Lataa Mitsubishi ilmalämpöpumpun esitteet:

Lataa Fujitsu ilmalämpöpumpun esitteet:

Lataa Innova ilmalämpöpumpun esitteet:

Lataa Samsung ilmalämpöpumpun esitteet:

Uuden ilmalämpöpumpun hankinta myös Resursin rahoituksella. Tutustu rahoitusmahdollisuuteen tästä.

Pyydä tarjous

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Valitse vaihtoehto
Olen kiinnostunut seuraavista palveluista